Ocak 02, 2014

Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek

Ekşi mayamı haftalardır besliyordum ama ekmek dışında hiç kullanmamıştım. Endüstriyel ekmek yemeye alışmış ev halkı için uzun süre aynı ekşi mayalı ekmeği yemek biraz zorlayıcı oldu. Geçen gün değişik bir tat olsun dedim ve genel olarak kullandığım mayalı poğaça tarifi ile ekşi mayalı poğaça yapmaya karar verdim.
1 su bardağına yakın ekşi mayayı yoğurma kabına aldım. 1 çay bardağı ılık süt, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu iyice karıştırıp yumuşak bir hamur olacak şekilde un ekledim. Yaklaşık 2 su bardağı tam buğday unu kullandım. Resimde gördüğünüz gibi şekil vererek yağlanmış tepside mayalanmaya bıraktım. Bu arada mayalanmaya bırakmadan önce yumurta sarısını sürdüm ki mayalanmış hamur sönmesin.


Hamurun mayası gelince 170 derecede yarım saat kadar pişirdim. Neticeden çocuklar da ben de memnun kaldık. Kabul etmek gerekir ki tadı beyaz un ve instant maya ile yapılmış poğaçadan farklı oldu ama organik un, evde mayalanmış yoğurt ve ekşi mayadan oluşan ekmeği çocuklarıma yedirirken içim çok rahattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder