Ocak 10, 2014

Zeytin Gözlü Ayıcık



Akşam eve gittiğimde ekşi mayalı ekmeğimizin kalmadığını hatırladım ve internette gezinirken rastladığım bir tarifi ekşi mayalı hamuruma uygulamaya karar verdim. Çocuklara "Kim ayıcıklı ekmek ister?" diye sordum ve sevinç nidaları ile karşılaştım. Daha önce şurada bahsettiğim hamurdan hazırladım ve resimdeki gibi şekillendirdim.


Gözlerini ve göbüşündeki düğmeleri çekirdeğini çıkardığım zeytinler ile yaptım ve üzerine yumurta sarısı sürerek mayalanmaya bıraktım.


170 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saatte pişti, göbeği çatladı ve mis gibi de koktu. Çocuklar bayıldılar tabi ki.




Ocak 07, 2014

Doğum Günü Prensesi

Yine yaklaşan bir doğum günümüz var. Tabi ki hazırlıklar başladı. Kıyafetimiz pembe renkli tül etek olunca aksesuarımız da prenses tacı olsun dedik. Kızlar gelinlere ve gelinliğe bayılır ya, ben de ona bir duvak yapmak istedim.


Bu iş için önce market veya kırtasiyelerin parti malzemeleri reyonunda bulabileceğiniz tacı aldım. Yarım metre duvak tülü yeterli oldu.


Tülü yaklaşık olarak ortadan ikiye (yaklaşık diyorum çünkü bir tarafını daha uzun bıraktım) katlayıp şeffaf ip ile büzdüm.



Yine şeffaf ip kullanarak büzülmüş tülü tacın üzerine diktim.


Son olarak tacın üzerini taktım. Kızlarım bayıldı. Doğum gününün gelmesini beklemeden hemen takmaya başladılar. Hatta takıp evin içinde balerin veya dansçı edasıyla oradan oraya koşturmaya başladılar :)


Ocak 02, 2014

Ekşi Mayalı Çiçek Ekmek

Ekşi mayamı haftalardır besliyordum ama ekmek dışında hiç kullanmamıştım. Endüstriyel ekmek yemeye alışmış ev halkı için uzun süre aynı ekşi mayalı ekmeği yemek biraz zorlayıcı oldu. Geçen gün değişik bir tat olsun dedim ve genel olarak kullandığım mayalı poğaça tarifi ile ekşi mayalı poğaça yapmaya karar verdim.
1 su bardağına yakın ekşi mayayı yoğurma kabına aldım. 1 çay bardağı ılık süt, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytin yağı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu iyice karıştırıp yumuşak bir hamur olacak şekilde un ekledim. Yaklaşık 2 su bardağı tam buğday unu kullandım. Resimde gördüğünüz gibi şekil vererek yağlanmış tepside mayalanmaya bıraktım. Bu arada mayalanmaya bırakmadan önce yumurta sarısını sürdüm ki mayalanmış hamur sönmesin.


Hamurun mayası gelince 170 derecede yarım saat kadar pişirdim. Neticeden çocuklar da ben de memnun kaldık. Kabul etmek gerekir ki tadı beyaz un ve instant maya ile yapılmış poğaçadan farklı oldu ama organik un, evde mayalanmış yoğurt ve ekşi mayadan oluşan ekmeği çocuklarıma yedirirken içim çok rahattı.