Önce 1,5 kg ince doğranmış kırmızı soğanı tereyağ ile kavuruyoruz. 1 kg kıyma ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar fazla ölmeden kavurma işlemini sonlandırıyoruz ve buzdolabında soğutuyoruz.( İç hazırlarken tereyağ kullanmamızın sebebi, kavurma işleminden sonra buzdolabında bekletip için katılaşmasını sağlamaktır. Siz margarin de kullanabilirsiniz.)
Dışı için gereken malzemeler; 2 kase yarma, 1 kase ince bulgur, 1 paket irmik, tuz, karabiber, pulbiber. Malzemelere azar azar su ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Tamamen hamur kıvamına gelmesi gerekir. Dışını da buzdolabında soğutuyoruz. Böylece köfteleri yaparken elimize fazla yapışmaz.
Hamuru ve içi hazır olduktan sonra en zor kısmına sıra geliyor : Köfteleri yuvarlmak... Yumurta büyüklüğünde bir parça hamur alıp elimizde incelitiyoruz ve bir kaşık iç koyup kapatıyoruz. Birleşime yerlerinin iyi kapanmasına ve kalınlaşmamasına dikkat edin.
Kapatma işlemi bittikten sonra kaynamış su içine biraz tuz ve nar ekşisi koyarak köftelerimizi haşlıyoruz. (Eğer kapatma işleminde çok başarılı olamadığınızı düşünüyorsanız haşlamadan önce köfteleri tek tek alüminyum folyo ile kaplayın. Böylece köfteler pişerken patlamaz.) Pişen köfteler hafifçe suyun üzerine çıkar. Böylece köftenin pişip pişmediğini anlayabiliriz.
Yaptığınız köfteleri bir tepsiye dizip derin dondurucuda dondurabilir ve daha sonra poşetlere koyup istediğinizde tek tek çıkarıp pişirebilirsiniz
Yapımı bana göre zor bir yemek olduğundan yapmayı düşünenlere şimdiden kolaylıklar dilerim. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder